Odżyw swoją skórę - przepis na ciastka owsiane z dodatkiem bakalii

by - 10:04


Zdrowa skóra zaczyna się od środka, dlatego dzisiaj małe urozmaicenie na blogu, czyli przepis na zdrowe ciastka owsiane z dodatkiem bakalii.

Przepis jest dziełem przypadku. Już kilka lat temu zainteresowałam się zdrowym odżywianiem i zamiast tradycyjnych słodyczy wprowadziłam do swojej diety zdrowsze zamienniki. Spędzałam w kuchni dużooo czasu na łączeniu różnych składników i efektem tego były całkiem ciekawe kombinacje;)
Ciastka to prawdziwa bomba witaminowa. Bazę stanowią płatki owsiane, jabłko, marchewka i bakalie (jakie tylko sobie wymarzycie).

Co nam będzie potrzebne?


SKŁADNIKI SUCHE
- płatki owsiane 1 szkl.,
- tabliczka posiekanej gorzkiej czekolady,
- podprażone na suchej patelni i posiekane orzechy np. laskowe i migdały; ok. pół szkl.,
- bakalie (rodzynki, morele, śliwki) ok. pół szkl.,
- cynamon,
- szczypta soli.

SKŁADNIKI MOKRE
- jajko 1 szt.,
- jogurt naturalny 6 łyżek,
- miód 1-2 czubate łyżki,
- sok z połówki pomarańczy,
- marchew 1 szt.,
- jabłko 1 szt.

WYKONANIE:
  1. W jednym naczyniu łączymy wszystkie suche składniki (kolejność nie ma znaczenia).
  2. Do drugiej miski dodajemy jajko, jogurt naturalny, sok pomarańczowy i miód. Mieszamy.
  3. Tarkujemy jabłko i marchew na średnich oczkach.
  4. Do miski z mokrymi składnikami dodajemy suche, a następnie dorzucamy marchewkę i jabłko.
  5. Całość dokładnie mieszamy.
  6. Teraz jeszcze tylko za pomocą łyżki albo dłoni formujemy ciastka, wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na ok. 12 min. (180 0 C). 
GOTOWE!


Prosto, zdrowo i sycąco. Ciastka można zjeść na śniadanie z dodatkiem maślanki albo zabrać ze sobą i zjeść kiedy dopadnie Was ochota na coś słodkiego;)
I co ważne, nie trzeba dokładnie trzymać się przepisu. Dodajecie to, co lubicie. A jeśli czegoś akurat nie macie po ręką, wymieniacie na inny składnik, np. rodzynki na żurawinę albo orzechy laskowe na pestki słonecznika. Ciastka wyjmujemy z piekarnika, gdy się zarumienią. Najlepiej zostawić je do wystudzenia na ok. 20 min;)

Pozdrawiam i życzę smacznego;)

Spodoba Ci się także

0 komentarze